Sfaturile lui Fenelon

Creștinul romano-catolic francez  Francois Fenelon, care a trăit în secolul al XVII-lea, a spus următoarele adevăruri despre rugăciune:

„Spune-i lui Dumnezeu tot ce este în sufletul tău, ca și cum ți-ai descărca sufletul cu plăcerile și durerile Iui în fața unui prieten. Spune-i despre necazurile tale, ca să te poată mângâia; spune-i despre neplăcerile tale, ca să te ajute să le învingi; spune-i despre ispitele tale, ca să te apere de ele; arată-i rănile sufletului tău, ca să te poată vindeca; recunoaște-ți indiferența față de bine, înclinația depravată pe care o ai față de rău, instabilitatea ta. Spune-i cum iubirea de sine te face nedrept față de altul, cum îngâmfarea te ispitește să fii nesincer, cum mândria te ascunde de tine însuți și de ceilalți.

Dacă îți descarci toate slăbiciunile, nevoile și necazurile, nu vei duce lipsă de idei. Nu vei epuiza niciodată subiectul, pentru că el se înnoiește continuu. Cei ce n-au secrete unii față  de  alții,  nu  duc  niciodată  lipsă  de  subiecte  de  conversație. Ei nu-și cântăresc cuvintele, fiindcă nu este nimic de ascuns. Nici nu caută ceva de spus. Ei discută din belșugul inimii lor. Fără premeditare, ei spun pur și simplu ceea ce gândesc. Când cer, ei cer în credință, încrezători că vor fi ascultați. Ferice de cei ce ajung la o astfel de comunicare familiară și fără rezerve cu Dumnezeu.”

by SĂMÂNȚA BUNĂ

„Mă veți căuta, și Mă veți găsi dacă Mă veți căuta cu toată inima.”
leremia 29.13

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s