ÎNFRÂNEAZĂ-ȚI BUZELE – S-AR PUTEA SĂ FII RECOMPENSAT

de Rick Boxx

 Avem în America o zicală care spune „Buzele slobode scufundă corăbiile”. Și în Anglia este o zicală care spune: „Vorbele nesăbuite costă vieți”, și are aceeași semnificație – să fim atenți la vorbirea necontrolată. Aceste sloganuri au fost folosite în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru a avertiza împotriva scurgerii de informații despre mișcarea navelor către eventuali spioni. Nu este bine ca inamicii să afle planurile tale.

 În general nu privim lumea profesională sau mediul de afaceri ca fiind un „război”, însă principiile de mai sus se aplică și aici: cuvintele necontrolate, alese prost, pot produce daune mari. „Buzele slobode” pot distruge prietenii, pot strica relațiile cu clienții și pot transforma succesul în eșec.

 Să îl luăm ca exemplu pe cineva numit Don. El a încheiat un parteneriat cu cineva apropiat lui. Din nefericire, aceștia doi au avut o dispută mai serioasă, iar Don a ieșit din această afacere mânios, rănit și cu o pierdere financiară semnificativă.

 S-a gândit să îl dea în judecată pe fostul său partener și s-a luptat cu gândul de a-l umili atunci când va fi momentul potrivit. La urma urmei, Don fusese păgubit și voia să se facă dreptate. Totuși, după un timp de rugăciune – și la sfatul unor prieteni apropiați – în loc să se răzbune, Don a ales să îl onoreze pe Dumnezeu. El a păstrat legătura cu fostul partener de afaceri și i-a arătat acestuia, prin cuvinte și comportament, dragostea necondiționată a lui Isus Hristos, de fiecare dată când se ivea ocazia.

 De asemenea, Don a ales să nu îl vorbească de rău pe fostul său asociat. După aproape un an, Dumnezeu a restaurat relația dintre ei și totodată și parteneriatul de afaceri. Deoarece Don nu l-a vorbit de rău pe asociatul său, nu a fost nevoie să se evalueze alte pagube sau să se vindece alte răni produse între timp.

 De aceea, texte ca acela din Proverbe 10:19 sunt atât de puternice și folositoare: „Cine vorbeşte mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-şi ţine buzele, este un om chibzuit.” O aplicație la acest verset ar fi ca atunci când cineva ne rănește, ar fi bine ca, pe termen lung, să ne păzim buzele. Nu știm niciodată ce aduce viitorul. Iată alte câteva texte de luat în considerare:

 Limba – greu de îmblânzit. După cum o crevașă mică strunește un cal, sau după cum o cârmă ghidează o corabie, modul cum ne folosim limba ne afectează viața. „…limba, este un mic mădular, şi se făleşte cu lucruri mari. Iată, un foc mic ce pădure mare aprinde! Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre mădularele noastre, care întinează tot trupul…” (Iacov 3:5-6).

 Un instrument pentru bine sau pentru rău. Fie că suntem într-o întâlnire de afaceri, sau într-o conversație personală, sau pe un podium, limba poate sluji ca un instrument pentru vindecare sau ca o armă pentru a distruge. „Buzele celui neprihănit ştiu să vorbească lucruri plăcute, dar gura celor răi spune răutăţi.” (Proverbe 10:32). „Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare.” (Proverbe 12:18).

 Cuvintele noastre se pot întoarce spre binele nostru sau spre paguba noastră. Dacă suntem precauți cu privire la ce vorbim și cum vorbim, ziua poate să decurgă bine. Dacă vorbim neînțelept sau în mod impulsiv, aceasta ne poate strica rapid ziua: „Cine-şi păzeşte gura, îşi păzeşte sufletul; cine-şi deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui.” (Proverbe 13:3).

 

Întrebări pentru discuții

 

1.     Ați auzit vreodată zicala „Buzele slobode scufundă corăbiile” sau „Vorbele nesăbuite costă vieți” sau ceva similar? Ce înseamnă pentru dumneavoastră?

 

   2.     Ce părere aveți despre exemplul lui Don care a învins tentația de a-l umili pe fostul său asociat, deși ar fi putut să își justifice comportamentul pe baza pagubelor produse?

 

 3.     Cât este de dificil să evităm denigrarea altora atunci când suntem răniți de ceilalți?

 

 4.   În exemplul lui Don și partenerul său de afaceri, atât prietenia cât și parteneriatul lor au fost restaurate. Însă, dacă suferim pe nedrept și nu avem parte de un asemenea final fericit, înseamnă că avem dreptul să ne răzbunăm și să vorbim de rău pe cei care ne-au ofensat? De ce? De ce nu?

  

NOTĂ: Pentru aprofundarea subiectului, puteți lua în considerare și următoarele texte biblice: Proverbe 4:24, 10:20-21, 11:12, 12:13-14, 13:13, 15:2,7,28; Iacov 3:3-12.

Meditație retrimisă de Lidia Miu.  Și Cântarea:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s