Un măr: Gustarea ideală

Marul--adevarat-depozit-de-vitamine-si-mineraleMărul, un aliment-medicament. Motivul pentru care este la fel de sănătos în orice anotimp

Cu 85% apă și aproximativ 50 de calorii (la 100 g.), mărul este gustarea ideală. Fructul acesta este o sursă puternică de potasiu.

Mărul are un gust minunat, aspect plăcut și substanțe nutritive dintre cele mai sănătoase. Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu fiind un adevarat depozit de substante hrănitoare.

Un măr obisnuit conține cam cinci grame de fibre alimentare, asta însemnând cam 20% din doza zilnica recomandată. Merele nu contin grăsimicolesterol sau sodiu. Țin foamea departe pentru mai mult timp si au darul de a potoli “foamea” de dulce, pe care mulți o simțim mai ales atunci când suntem foarte obosiți, după o zi de lucru prea încărcată, ori suntem stresați.

 Se pare ca quercetina, alături de alte substante din măr, reduce, la jumătate, riscul de cancer la plămâni. Unele studii sugerează că merele îmbunătățesc în general funcționarea plămânilor, deoarece conțin antioxidanți.

Consumul regulat de mere ajută la întărirea oaselor, curăță dinții și întărește gingiile. Potasiul, care se găseste în compoziția merelor, este important în normalizarea presiunii arteriale.

Persoanele care mănâncă zilnic mere au un nivel mai redus al colesterolului din sânge. Un măr pe zi determină o creștere a nivelului de colesterol HDL, așa-zisul colesterol “bun”, cu aproape 4%. Ca urmare a antioxidanților pe care îi contin, merele au proprietatea de a proteja, în cea mai mare măsură, împotriva radicalilor liberi care dăuneaza organismului.

Este adevărat ca un singur măr pe zi te ferește de doctor dar se recomandă ca mărul să fie mâncat cu tot cu coajă. Acidul ursolic din componența coajei de măr ține colesterolul si nivelul zahărului din sânge sub control. Dacă, din diferite motive, nu poți mânca mărul cu tot cu coajă, atunci nu o arunca, ci usuc-o. Dupa uscare, cojile de măr pot fi date prin râșnița electrică de cafea. Din pulberea obținută se poate lua zilnic, de trei ori, câte un vârf de linguriță.

Merele pot fi consummate ca atare dar și sub formă de suc proaspăt, preparat în casă. Sucul de mere este diuretic, tonic muscular, răcoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin, antireumatismal și contine zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale si vitamine precum B1, PP, A, C. Se recomandă în astenie fizică și intelectuală, anemie și demineralizare, reumatism, gută, constipație, obezitate, stări febrile, gastrită, ulcer gastric, insomnii, cefalee.

Mere bune, sănătoase, adevărate depozite de vitamine si minerale, găsești în piață, la producătorii autohtoni, și nu la supermarket. Dar și aici, în piață, trebuie să te orientezi bine ca să nu pici în plasa speculanților care vând mere străine jurând că-s românești. Merele nu trebuie să fie perfecte, toate gemene, la fel. Perfecțiunea fructelor demonstrează că au fost tratate chimic să se încadreze în niste norme prestabilite care să le facă mai atrăgătoare.

(Sursa: Silvia Hlotiuc – Mărul, adevărat depozit de vitamine si minerale)

*

Marul, un aliment-medicament. Motivul pentru care este la fel de sănătos în orice anotimp

Potrivit medicinei chineze, merele întăresc inima, lubrifiază plămânii, cresc fluidele corpului si scad producția de mucus.

Datorita “longevitatii” substantelor antioxidante si anticancer (timp de 200 de zile de la recoltare acestea se păstreaza intacte, ca în ziua culesului), mărul este fructul ideal în orice anotimp. Dar trebuie consumat cu tot cu coajă, pentru a beneficia de toate calitățile sale terapeutice.

In primul rând, fibrele continute in măr si coajă au rolul de a cobori nivelul de glucoză din sânge si chiar al colesterolului rău. Reduc si problemele intestinale, inclusiv diverticulita, hemoroizii si acumularea de toxine in organism.

Merele sunt o sursă puternica de potasiu
, o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale, care ajuta la controlarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Cercetari recente au aratat, de asemenea, ca beneficiile antiinflamatorii ale continutului de quercetina din mere ofera protectie pentru sistemul cardiovascular. Studiile arata ca persoanele care au mancat mere in fiecare zi, timp de cinci ani, prezinta cu aproape 70% mai putine riscuri de a face accident vascular cerebral fatal si cu aproape 50% mai putine probabilitati de a dezvolta o boala cardiaca si coronariana.

Quercitina este un flavonoid pe care merele il contin din abundenta si despre care se stie ca joaca un rol important in prevenirea multor tipuri de cancer. Unele cercetari au relevat ca in special soiurile rosii si cele Golden inhiba cu 39-43% cresterea celulelor de cancer hepatic si de colon. Tot aceasta substanta este responsabila de neutralizarea efectelor radicalilor liberi, care cauzeaza imbatranirea prematura.

Mărul conține și bor, un mineral important pentru sanatatea oaselor si a bunei functionari a creierului. Compusii polifenolici protejeaza creierul de degenerare din cauza stresului oxidativ si au un efect de protectie impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, conform studiilor Universitatii Cornell (SUA), potrivit http://www.natureword.com.

Merele s-au dovedit a avea beneficii antivirale, potrivit constatarii cercetarilor care sustin ca cei care le consuma se imbolnavesc mai greu de raceala, gripa si afectiuni ale tractului respirator superior. Merele imbunatatesc functiile pulmonare si ale pancreasului, efectul fiind cu atat mai mare cu cat se consuma mai multe mere zilnic.

Ele scad riscul formarii de calculi urinari din oxalati. Potrivit unui studiu aparut in “British Journal of Nutrition”, consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grepfrut sau portocale modifica pH-ul urinar si nu mai permite formarea cristalelor de oxalati in urina.

Ele ne protejeaza în mod natural de radiația solară ultravioletă. Unul dintre ultimele studii stiintifice a demonstrat ca fenolii antioxidanti din coaja soiurilor de mere colorate cresc foarte mult rezistenta pielii umane la actiunea razelor ultraviolete, potrivit http://www.newworldencyclopedia.org. Aceste fructe sunt foarte apreciate in cosmetica: mastile cu mar ras, aplicate pe fata timp de 10 minute, cateva zile consecutiv, ajuta la curatarea tenului, la vindecarea acneelor si la estomparea ridurilor.

Atentie! Semințele de măr sunt toxice dacă sunt consumate în cantități mari, de aceea este bine să fie evitate de femeile gravide, de femeile care alăpteaza si de copii.

(Sursa: Marul, un aliment-medicament. Motivul pentru care este la fel de sanatos in orice anotimp)

*

Citiți și:  

Semintele de mar te pot feri de cancer, sau unde se intilneste in natura Vitamina B17
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s