Samson sau Iosif?

Sanson101SAMSON și IOSIF (1)

Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde” (1 Corinteni 10:11)

Samson a fost un învins, losif a fost un câştigător. Lui Samson toate îi mergeau bine. El a fost rezultatul unei naşteri miraculoase, a fost crescut de părinţi evlavioşi şi i s-a dat putere supranaturală. Cu toate acestea, el a eşuat lamentabil. De ce?

1) Nu s-a rugat. Singura dată când citim că Samson s-a rugat a fost când a dat de necaz. îţi sună cunoscut? Dacă faci o radiografie a celor mai mari eşecuri ale tale, undeva în derapajul tău vei descoperi că ai părăsit locul rugăciunii. Nu-ţi poţi conduce maşina cu rezervorul gol, nu poţi lucra cu stomacul gol şi nu poţi plăti facturi cu contul bancar gol. Şi nu poţi avea o viaţă creştină victorioasă fără rugăciune zilnică.

2) El a refuzat să trăiască după Cuvântul lui Dumnezeu. Când a fost confruntat de părinţii săi referitor la căsătoria cu femeia nepotrivită, Samson le-a spus: „la-mi-o, căci îmi place” (Judecători 14:3). Când te laşi condus de sentimente şi nu de Scriptură, te îndrepţi spre necaz. Una din cele mai bune definiţii ale „neascultării” este „ascultare incompletă”. Nu poţi alege versetele după care vrei să trăieşti şi să le ignori pe restul!

3) El a avut un caracter nepotrivit. în timp ce losif şi-a extins iertarea la cei care i-au făcut rău, Samson s-a rugat pentru răzbunare. De fiecare dată când cedezi în faţa resentimentului, laşi o altă persoană şi nu pe Dumnezeu să-ţi dicteze faptele şi ajungi să suferi chiar mai mult.

4) El a fost motivat de lăcomie. Întovărăşindu-se cu filistenii, le-a spus o ghicitoare la treizeci dintre ei, spunând: „dacă n-o veţi ghici, să-mi daţi voi treizeci de cămăşi şi treizeci de haine de schimb” (Judecători 14:13).

Poate te întrebi: „Şi ce vrei să spui cu asta?” Dacă i s-a întâmplat lui Samson, ţi se poate întâmpla şi ţie.

***

SAMSON și IOSIF (2)

Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde” (1 Corinteni 10:11)

În timp ce lui Samson toate lucrurile îi erau favorabile, lui losif toate lucrurile i-au fost nefavorabile. Să remarcăm:

1) El a fost tratat rău de oameni ai lui Dumnezeu. Fraţii lui losif n-au putut suporta viziunea pe care i-a dat-o Dumnezeu şi trecerea pe care o avea, aşa că l-au vândut. Cine ţi-a spus că toată lumea te va aprecia? Nu Dumnezeu! Domnul Isus a spus: „Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră” (loan 15:18). Dar losif şi-a păstrat spiritul iertător şi nu doar că a ajuns să se împace cu familia lui, dar i-a si hrănit în timpul foametei.

2) El a fost singur într-o țară în care nimeni nu-L cunoştea pe Dumnezeu. Dar asemenea unui nufăr într-o mlaştină, el s-a păstrat curat şi a crescut în credinţă. Nu circumstanţele din jurul tău, ci ceea ce este în tine îţi determină biruinţa.

3) El a fost supus ispitei, losif a fost singur, departe de casă şi a fost supus tuturor impulsurilor pe care le poate simţi un bărbat. Soţia lui Potifar a încercat în mod repetat să-l seducă, dar el a spus nu. în situaţia sa, erau multe şanse să scape. Dar motivul său de a spune nu a fost: „Cum aş putea să fac eu un rău atât de mare şi să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (Geneza 39:9). Nimic nu era mai însemnat pentru losif decât relaţia sa cu Domnul.

4) El a plătit pentru integritatea lui. Pe baza acuzaţiilor false ale soţiei lui Potifar, losif a fost dus în închisoare pentru o fărădelege pe care nu a făcut-o. L-a dezamăgit Dumnezeu? Nu, contactele necesare pentru a-I duce la tron îl aşteptau în închisoare. Aşa că fii sincer cu Dumnezeu şi El te va binecuvânta.

Din CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTĂZIMeditaţii zilnice de Bob Gas – primite prin Email

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s