Realitatea bate filmul

Finding Faith Cover 2 (1)Marinel Blaj

 [Coagularea unui puternic curent carismatic – Scenariu de film?]

N-am mai scris de câteva zile bune…

Poate că a fost liniştea Sărbătorii, poate că am reuşit să-mi impun mai puţină nelinişte… nu ştiu.

Iată însă că… „realitatea bate filmul!” Realitatea din jur şi filmul pe care mi l-am promis în zilele de Sărbătoare în singurătatea unei „burlăcii” reclamate de noul meu statut de bunic. Sau, mă rog, de noul statut de bunică al iubitei mele soţii, chemată „la datorie.”

Despre ce realitate este vorba?

Despre ceea ce continuă să se petreacă în mediul evanghelic (mă întreb cât de propriu mai este termenul în dreptul unora!).

Citeam zilele acestea o postare a bunului meu prieten Răsvan şi mă gândeam dacă el ştie ce se petrece în realitate. Citeam şi comentariile la acea postare şi realizam faptul că nu sunt singurul care este preocupat de o succesiune de evenimente petrecute în perioade recente în zona considerată cea mai „aglomerată demografic” a evanghelismului românesc.

Dar, pentru că nu vreau „să mă întind” prea mult, am să rezum succesiunea unor lucruri care se petrec sub ochii noştri şi, prin tăcerea multora dintre cei care ar trebui să aibă ceva de spus, cu acordul nostru…

– în Arad se formează biserica baptistă „Metanoia”. Lider: Cristian Barbosu. Adepţi: o parte dintre membrii bisericii baptiste „Maranata” şi mulţi tineri (şi nu doar!) nemulţumiţi de mediul baptist prea rigid şi conservator din aproape toate bisericile baptiste din Arad. Mişcarea „Metanoia” se extinde prin aceleaşi metode arădene şi în alte oraşe din ţară.

– în Arad ia naştere biserica (mişcarea?) „Râul Trezirii”. Lider: Samuel Caba, conducător al mişcării „Rugul aprins”, mişcare cu evidente legături cu mişcarea „străjerilor” şi a curentului pastorului african Chris Oyakhilome, cu membri proveniţi prin dizidenţe din biserici penticostale şi baptiste.

– în Arad se formează biserica (mişcarea) „Adoram”. Lideri: Marius Panda şi Cristian Galea (un mare „fan” al pastorului Vladimir Pustan). Majoritatea membrilor provin prin dizidenţă din biserici penticostale, cu precădere biserica penticostală „Gloria” Arad.

– Biserica „Metanoia” se rupe, aripa condusă de pastorul Barbosu ieşind de sub „umbrela” baptistă şi declarându-şi făţiş apartenenţa la organizaţia „Harvest” – SUA.

– pastorul Vladimir Pustan se retrage (este retras?) din cultul penticostal şi iniţiază propria biserică ce se alătură unor acţiuni bine mediatizate anterior, sub titulatura „Cireşarii”.

– Pastorul Barbosu demarează proiectul „mega-church” (în româneşte „biserica mall”) „Metanoia Harvest”, o construcţie modernă, după modelul american, o investiţie de milioane de dolari (sponsorizare majoritar americană, evident!).

– în săptămâna 22 – 26 aprilie la Arad se organizează „Săptămâna de Revelaţie şi Putere la Arad”. Între participanţi… „Metanoia-Harvest”, „Adoram”, „Râul trezirii”, Centrul şi biserica „Aletheia” Timişoara (biserică evanghelică autonomă, neafiliată denominaţional), „Râul vieţii” Bucureşti (cea care îl promovează online pe pastorul african Chris Oyakhilome!) etc.

– şi o informaţie „de ultimă oră”, evident, neoficială (sau neajunsă încă oficială!), drept pentru care o tratez deocamdată doar ca pe un zvon, unul pe care îl includ însă în ecuaţia întrebărilor care urmează: „Harvest” SUA reduce drastic participarea materială la construcţia „mega-church-ului” arădean. Construcţia este, totuşi, estimată la un cost de 4,5 – 5 milioane de dolari cel puţin în faza primară a proiectului pe care l-a avut o mulţime sub ochi, sub forma unui pliant menit să adune fonduri. De unde restul de bani?

Şi acum, câteva întrebări:

– asistăm cumva la coagularea unui curent puternic carismatic în România?

– este acest curent o continuare a FBCAR (Federaţia Bisericilor Creştine Autonome din România), deja existentă de o bună bucată de vreme?

– să ne aşteptăm ca în perioada următoare să vedem născându-se un… „Cult carismatic”?

– coagularea din această săptămână este un preludiu la coagularea viitoare?

– dacă răspunsul la întrebările de mai sus este unul pozitiv, cum vor încăpea în aceeaşi teacă „săbii” obişnuite să lupte independent şi să fie toate cel puţin la nivelul Tizonei, celebra sabie a eroului spaniol El Cid (paralela cu Cidul nu e întâmplătoare, căci şi „eroii” menţionaţi mai sus susţin că luptă cu „maurii” din bisericile „prea tradiţionaliste”!)?

– este şi pastorul Vladimir Pustan „legat” în vreun fel de toată pleiada asta de evenimente şi mişcări?

Şi… întrebarea finală:

– toate aceste mişcări, dizidenţe, acţiuni, par să aibă ceva în comun. Nu cred că sunt singurul care sesizez o „umbră” de scenariu. Să fie oare aşa… un şir de coincidenţe?

Aşadar… cine e scenaristul?

Nu vă grăbiţi să răspundeţi… spiritual. Aici e vorba de data aceasta de… carne şi oase! Spiritele sunt ceva mai în spate!

Sursa: Cetatea de piatra

FOTO: http://crcc.usc.edu/blog/news/the-pentecostalization-of-protestant-christianity/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s