Prea iubitul sufletului

Ca un Măr între copacii păduriiAud glasul prea iubitului meu.

Cântarea Cântarilor 2:8

În cele mai frumoase momente, biserica din vechime obisnuia să-L numească pe Unsul
Domnului „prea iubitul”. “Când vine vremea cântarii si pasarile îsi înalta glasul în crânguri,
cântul ei de iubire este mai frumos decât toate celelalte, în timp ce “Cânta „Prea iubitul meu este al meu, și eu sunt al lui; el îți paște turma între crini” (Cânt.2:16).

Chiar în Cântarea Cântarilor, ea îl numește „prea iubitul meu” .  Chiar și în timpul iernii geroase, când vânturile iadului urlă în jurul gradinii Domnului, profetii ei găsesc loc să lase povara Domnului și să  spună, asa cum a spus Isaia „voi cânta Prea Iubitului meu, cântarea Prea Iubitului meu despre via Lui” (Isaia 5:1). Desi sfintii nu I-au vazut niciodata fata, desi nu luase înca trup omenesc si nu locuise între noi, nici nu-Și arătase slava, El a fost  dintotdeauna „mângâierea lui Israel” (Luca 2:25), speranta si bucuria celor alesi, „Prea iubitul” tuturor celor care se  închinau Celui Prea înalt.

Și noi, care ne aflăm în timpul verii bisericii, suntem înclinati să  vorbim despre Christos ca despre prea iubitul sufletelor noastre, si să simțim că El este foarte  prețios „deosebindu-se din zece mii” (Cânt 5:10), si „plin de farmec” (vers. 16). Atât este de adâncă dragostea bisericii față de Isus, prea iubitul ei, încât apostolul a îndrăznit să provoace  întregul univers să despartă biserica de  dragostea lui Hsristos. El a declarat ca nici prigonirea,  nici foametea, nici nenorocirile, nici primejdiile si nici sabia nu o vor putea face; în Cele din  urmă s-a lăudat voios „totusi, în toate aceste lucruri, noi suntem mai mult decât biruitori, prin  Acela care ne-a iubit” (Romani 8:37). O, cât de mult am vrea să cunoastem totul despre tine,  Prea Iubitule!

Tu esti bogatia sufletului meu

Jos pe pamânt sau în cerul slavit

Alaturi de Tine ma bucur mereu.

Si chiar de cer câte ceva necontenit

In rugaciune zi de zi,

Nu este altceva ce mi-as putea dori.

 

*

Barbaților, iubiți-vă nevestele, cum a iubit și Christos biserica.

Efeseni 5:25

Ce exemplu minunat le-a lăsat Christos ucenicilor! Puțini învățători s-ar aventura să
spună: „dacă vreti să-mi urmați învățăturile, trăiți ca și mine”. Dar deoarece viața lui Isus a
fost transcrierea virtuții perfecte, El poate arăta spre El însuși ca spre un model de sfințenie,  asa cum ne învață. Creștinul nu trebuie să uite nimic din modelul lui Christos. În nici o  împrejurare, nu trebuie să fim multumiti până nu reflectăm tot harul care a fost în EL. Soțul  crestin trebuie să se uite la portretul lui Isus Christos și să se poarte cu soția sa așa cum s-a  purtat El cu biserica. Dragostea unui soț este specială. Domnul Isus își iubește biserica cu o  dragoste rezervată numai ei: „pentru ei mă rog nu mă rog pentru lume” (Ioan 17:9). Biserica  este favorita cerului si comoara lui Christos, coroana de pe fruntea Sa, bratara de pe bratul  Său, pieptarul inimii Sale, centrul si miezul dragostei Sale. Un sot trebuie sa-si iubeasca sotia cu o dragoste constanta, fiindca asa îsi iubeste Christos biserica. El nu este schimbator. Poate sa-si schimbe modul de a o demonstra, dar afectiunea ramâne aceeasi. Un sot trebuie sa-si iubeasca sotia cu o dragoste de durata, fiindca nimic „nu va fi în stare sa ne desparta de  dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Christos, Domnul nostru” (Romani 8:39). Un soț  adevărat îsi iubeste soția cu o dragoste din ce în ce mai puternica si mai fierbinte. Nu este o  promisiune deșartă.

Iubite cititor, ce ar mai fi putut face Isus ca sa-ti  demonstreze dragostea  Lui? Isus îsi iubeste sotia cu o dragoste divina. El îi arata afectiune si o priveste cu multa  multumire. Credinciosule, esti uimit de dragostea lui Isus? O admiri, dar o imiți? Este  dragostea ta din relatiile domestice așa „cum a iubit si Christos biserica”?

_________________________

C.H. Spurgeon – Meditatii de Dimineața și Seara, primite prin Email

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s