Hickory 2013 (Amintiri si reflectii)

florian-gulerScriam de obicei sub presiunea simțămintelor proaspete. Nunta din acest an din Florida (Claudiu și Aida), concediul petrecut “cu vaporiu”, sunt evenimente care m-au ținut de data aceasta departe de computer.

Salutul lui TTT, cu 12 salve de rimă îmbrățișată, mă treziră dintr-o dată!  Scrie-ne unde ai umblat/ și ce ai mai învățat!

Oamenii nu au o motivație unică, “absolut pură”, poate doar în situațiile limită de pericol iminent.  Nici participanții la întâlnirile “Desculti” nu au nici ei o motivație unică. Cântarea și Închinarea, nu este unica motivație, personalitatea umană este mult prea complexă ca s-o poți analiza și înțelege. Odata cu Inchinarea, unii vor să se producă, alții să întâlnească prieteni, alții vor să iasă din rutina obositoare,băieții și fetele se caută unii pe alții etc. 

Sărbătoarea este sentimentul luminos al împărtășirii tuturor din acelasi sens.” Sărbătoarea este existența unificată și transfigurată.

Sensul sărbătorii este tocmai acela de a suspenda întreita suferință și limitare pe care o simte omul:

1 suferința mizeriei eu-lui propriu (“le moi est haïssable”, cum ar spune Pascal),

2 suferința concurenței cu semenii.

3 suferința conflictului cu natura. “ (V.B)

Nu este aici doar o filozofare goală, realitatea acestor suferințe o trăim fiecare dintre noi, bătrâni și tinerei.

Anul Iudaic este presărat cu sărbători care dau omului tocmai un sens al unificării existenței.

Suferința noastră în”concurența cu semenii” este reală, ca și constiența mizerabilă a eu-lui, acest trup de moarte cum zice apostolul Pavel.

De aceea, intenția întâlnirilor “desculți” este de a estompa pe cât posibil tendința spre performanță, (care apelează la spiritul de concurență) urmărind întâi, un exercițiu spiritual, în cântare, și după aceea unul estetic.

Deraiez” poate, dar vreau să subliniez nevoia noastră de a realiza sărbătoarea, și de a explica cumva, dacă este nevoie, de ce întâlnirile “desculți” sunt cumva deosebite de alte întâlniri.

Hickory 2013, a experimentat pentru prima dată un timp exclusiv al tinerilor, în care au fost sfătuiți să aibe mai de grabă discuții și mărturii libere decât “program școlaresc- bisericesc”. A fost o seară absolut deosebită, datorită francheții și libertății cu care și-au mărturisit înfrângerile și victoriile. Părinții care au rămas acolo, din curiozitate, au fost impresionați până la lacrimi.

Eu cred că experiențele celor de aceiași vârstă cu ei, rezonează nespus mai bine cu propriile lor lupte și bucurii.

Hickory 2014 –  Ed. a X-a , oct 10-12:  va fi pentru cei vii și sănătoși o ediție specială la care vă provoc să vă îmbrăcați cu fantezie, dar decent. Incercați să evocați ceva în felul cum veți fi îmbrăcați. 

Fiți creativi! Fiți sănătoși!

f l o r i a n  g u l e r

PS 1. Florida vrea să organizeze o întâlnire “Desculți”. Nu cred că este potrivtă ultima duminică a anului. Vă propun să alege-ți o altă dată cândva după Paști 2014.

PS 2. Concediul din acest an a fost unic, cu prietenii noștrii Anca și Jean Rusu, am petrecut un timp excelent.

Am trăit naiv ca și majoritatea americanilor. Key West, insula cu cel mai din sud punct al USA m-a trezit de realitatea dură a dezmățului și lipsei bunului simț elemntar. O lume pe care nu mi-am imaginat-o înainte. O lume care batjocoreste orice decență și valoare morală, în numele unei libertăți pe care au câștigat-o strămoșii lor. Aceștia, luptând în numele Bibliei ca să câștige libertatea pentru ca ființa umană să poată trăi în demnitate și nu în promiscuitatea cu care se fălesc strănepotii lor, astăzi.

In Miami am asistat la agresivitatea și nerușinarea obraznică a homosexualilor ca pe vremea lui Lot.

Restaurantele unul lângă altul de-alungul străzilor la Miami Beach fiecare cu decibelii si stilul lui, sterg complect idea de muzica si tarnsforma totul intr-un vacarm obositor.

PS 3. Plaja este aprope pustie la Miami, soarele coboară spectaculos in Atlantic, câteva perechi au iesit sa admire asfintitul. Muzica străzii se aude ca si un vuiet infundat, dar pe plaja aproape pustie, fara spectatori, cinci băieți negri stau aplecati unii spre altii, in cerc… parcă se roagă, ….dar cântă!

O Lord my God, When I in awesome wonder,
Consider all the worlds Thy Hands have made;
I see the stars, I hear the rolling thunder,
Thy power throughout the universe displayed.

Then sings my soul, My Saviour God, to Thee,
How great Thou art, How great Thou art.
”……(Ce mare Ești)

Mi se pare că aceasta imagine, a unui grup care cântă, departe de ochii si zgomotul străzii, este o metaforă a Bisericii, “un crin între spini” cum ar zice Solomon. Ochii care se ațintesc la nevăzut, la lucrurile la care mintea omului nu au ajuns si la inima omuluui nu s-au suit.

Aprope intodeauna când vorbesc despre asfintit .. imi vin in minte doi creștini, Aron Mladin și Mitică Harap îmbrăcați în zeghe, în inchisoare, lângă gardul de sârmă ghimpată, hotarul dintre ei libertate, cântând cu fața spre soarele ce apunea, varianta cântării cu cuvintele lui Vasilica Moisescu.

“In veacurile cele viitoare
Când tot ce-i rău pe veci va fi apus
In jurul Tău nemărginite Soare
Vom fi atrași din ce in ce mai sus

Mi-e gata inima să-ti cante Ție
A lumilor Poet slăvit.
Poema Ta, e a lor armonie
Și-n slava lor ești oglindit”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s