Feriți-vă de idoli!

Harry Potter„Copilașilor, feriți-vă de idoli.”

Epistola lui Ioan, 1 Ioan, 5.21

.

ÎNDEMNUL DAT   creștinilor de către apostolul Ioan, acela de a se feri de idoli, este foarte important pentru orice creștin evanghelic, născut din nou pentru o viață nouă cu Isus.

Dar cu atât mai mult când știm  că  un sfat asemănător au primit ucenicii de la Domnul Isus în Predica de pe munte, consemnat de evanghelistul Matei :

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt; nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona.” (6:24)

Dar, parafrazând un proverb românesc primim și mai multă lumină pentru înțelegerea meditației de astăzi:

Spune-mi cine-ți este prieten, și-ți spun cine ești.

Spune-mi ce faci, și-ți spun cine ești.

Spune-mi ce iubești, și-ți spun cine ești.

E clar că prietenia lumii este vrăjmășie cu Dumnezeu, căci poftele lumești sunt potrivnice Duhului. Este imoral să iubești pe altcineva cum îți iubești soțul/soția. La fel se întâmplă  dacă iubești mai mult lumea decât pe  Dumnezeu. Nu-L poți înlocui cu nimic și, pe de altă parte,  El este un Dumnezeu gelos.

Cine este Dumnezeul tău, cine-ți sunt prietenii? 

Eu zic Domnului: “Tu eşti Domnul meu, Tu eşti singura mea fericire!” Sfinţii care sunt în ţară, oamenii evlavioşi, sunt toată plăcerea mea. Idolii se înmulţesc, oamenii aleargă după dumnezei străini, dar eu n-aduc jertfele lor de sânge şi nu pun numele lor pe buzele mele.” (Psalmul 16.2-4)

Mai sunt idoli astăzi? 

Idol este tot ceea ce iubește omul astfel încât pune stăpânire pe inima sa. După Revoluția din ’89 au apărut  sau au  continuat seriale TV de mare succes: Isaura, Dallas, Tânăr și neliniștit și apoi multe alte telenovele siropoase. Și creștinii lăsau totul pentru a urmări aceste povești și personajele lor fascinante. La fel se întâmpla când erau programate la TV meciuri de fotbal cu mare miză sau ale echipei naționale din anii de glorie ale echipei de aur.

Dar în aceeași categorie de idolatrie intră și moda și trendul lumii,  atunci când creștinul  se identifică cu atitudinea idolatră a lumii.

De asemenea, tot idolatrie  sunt și cazurile în care nu avem modestie și evlavie în alegerea modelelor de mașini, televizoare, telefoane, laptopuri, case, mobilă, tablouri, bijuterii etc

Idoli ne sunt banii și celelalte posesiuni care pun stăpânire pe inima noastră. Idol poate fi și sportul pe care îl facem, precum și “grija” exagerată  cu care ne îmbrăcăm, ne hrănim și ne petrecem concediile și timpul de odihnă.

Se spune că apostolul Ioan   în ultimii ani de viață vorbea aproape întotdeauna numai despre iubire, de aceea frații l-au întrebat:“- Frate, nu știi să ne vorbești numai despre iubire?“,  Însă credinciosul apostol al Domnului Isus a răspuns plin de iubire: “Copilașilor, feriți-vă de idoli!

Ucenicul Domnului a înțeles că idolii  ocupă locul din inimă care i se cuvine lui Dumnezeu. Oamenii idoli caută să fie unici și pe primul loc în inimile celor care-i iubesc. De aceea moda vine și plecacă, depinde de ce anume și când pune stăpânire pe inimile oamenilor. Dar și literatura și filmele pun stăpânire pe timpul și plăcerea lumii, dar tragic este că și pe unii creștini. Să dau două exemple: “Harry Potter” (roman ocult de J. K. Rowling) și “Războiul stelelor” (film epic science-fiction).

Aceste opere nu au mai nimic care să merite a fi cunoscute și iubite, căci nu sunt nici realiste și nici educative. În ce mă privește, m-am document asupra acestora cât este strict necesar în a cunoaște pericolul otrăvii lor. Este bine de aplicat atenționarea lui Richard Wurmbrand (1909-2001): “Dacă citești ceva, trebuie ca apoi să citești de 5 ori mai mult din Biblie.

Ce fac idolii?

  • Ne împiedică să stăm alipiți de Domnul;
  • Ne distrag atenția de la Domnul;
  • Ne împlinim plăcerile firii pământești;
  • Nu-L onorăm pe Domnul;
  • Nu ne lăsăm împliniți de Dumnezeu.

Ce se întâmplă când scoți idolii din viața ta?

În vremea împăraților lui Israel  se mai găsea câte un împărat care cerea îndepărtarea idolilor din case, din inimi și din Țară, iar atunci poporul se întorcea la Legea Domnului, iar Dumnezeu era onorat în Templul de la Ierusalim după rânduiala lăsată de El.

Fără Hristos nu găsim împlinirea; El trebuie să ne umple inima în întregime, pentru a nu mai fi loc și pentru idoli.

Dar s-a ajuns ca în zilele noastre creștinii să fie cu inimile împărțite,  și cu Dumnezeu și cu lumea. Idolatria cuprinde “ceva” care e la modă și este foarte popular, după tiparul și în trendul oamenilor.

Creștinii trăiesc în mijlocul ispitei de a fi la modă și în pas cu cultura, ei vor să fie relevanți. Tunsoarea, îmbrăcămintea și sporturile – la modă – le adoptă și creștinii odată cu lumea și astfel au ajuns să fie confundați cu ea. Însă apostolul zice:

Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume.” (1 Ioan, 2.15-16)

Dorința și chemarea Domnului Isus pentru creștini, nu este de a fi la modă și în pas cu lumea, ci de a fi relevanți  împărăției Lui. Cum va cunoaște lumea că sunteți creștini?

Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.” (Ioan, 13.35)

Tot asa sa lumineze si lumina voastra inaintea oamenilor, ca ei sa vada faptele voastre bune si sa slaveasca pe Tatal vostru care este in ceruri.” (Mat.5:16)

Sa aveti o purtare buna in mijlocul neamurilor, pentru ca, in ceea ce va vorbesc de rau ca pe niste facatori de rele, prin faptele voastre bune pe care le vad sa slaveasca pe Dumnezeu in ziua cercetarii.” (1Pet.2:12)

Când scoți idolii din inima ta, trebuie să-ți rămână iubirea pentru Dumnezeu și pentru biserica Sa.

Păziți-vă de idoli!

Biserica Domnului este ispitită să cadă în idolatrie. Să ne aducem aminte cum era mai înainte fără lucrurile moderne de acum: o simplitate și o evlavie care plăcea Domnului. Oamenii se întorc la Domnul și încep să frecventeze Biserica Sa atunci când creștinii nu se mai confundă cu lumea și sunt relevanți pentru Domnul.

Astăzi – cum zicea cineva – ni s-a mutat mintea în buzunar. Nu mai putem fără celular și iPad. Iar fără GPS, în America, nu mai știm nici drumul spre casă. Însă drumul spre casa cea veșnică, ca cetățeni ai cerului, nu-l găsim decât având GPS pus de Dumnezeu în creștini – Duhul Adevărului.

Idolii sunt cool, sunt la modă, în ton cu lumea. Însă și apostolul Pavel abordează subiectul  îndemnând creștinii să nu se potrivească lumii:

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” (Romani, 12.2)

Creștinii de azi trăiesc un paradox vis-a-vis de creștinii de altădată care erau prigoniți până la sânge pentru credința lor în Domnul Isus. Dacă lor li se cerea sub apăsare să se lepede de ceea ce iubeau – de Domnul și Legea Lui –  ei mai bine s-au lăsat a fi arși pe rug decât să se lepede de credință. Însă, în vremurile de-acum, creștinii nu sunt forțați să iubească  idolii de care am vorbit, căci ei îi iubesc de bună voie, ceea ce este foarte grav!

Ne închinăm la idoli pentru că asta ne place; ne lăsăm în capcana plăcerilor firii pământești și nu ne lăsăm cârmuiți de Duhul.

Într-o zi, o tânără fiică, acum așezată la casa ei, și-a întrebat tatăl:
– Tată, nu te-am văzut niciodată să consumi alcool, nu ți-a plăcut?
– Nu dragă, nu a fost că nu mi-a plăcut, ci m-am ferit, că-mi plăcea!

Să împlinim și noi cuvântul care zice: “Feriți-vă de orice se pare rău

Să ne facem timp să ne cercetăm inima, să lăsăm conștiința liberă, să-și facă lucrarea, să vedem și să simțim dacă nu cumva idolii au pus stăpânire și suntem călăuziți de idoli și de  plăceri mai mult decât de Domnul.

Fraților, să ne ferim de muzica lumii. Când m-am întors la Domnul,  El m-a curățit de păcatele firii pământești. Atunci am observat cât de ușor pune stăpânire pe inima oamenilor muzica lumească care  place firii. Muzica ușoară e un idol periculos prin șlagărele care sunt la modă, care pot pune stăpânire pe omi.

Trist este că muzica șlagărelor a intrat însă și în biserici prin modernismul cântecelor zise de închinare, al tinerilor de azi. Ei cred că scopul scuză mijloacele, dar nu e așa. S-a ajuns că grupurile care interpretează cântările (lor) se produc și se promovează pe ei înșiși, prin mândrie, spectacol și idolatrie, aducând jertfa nebunilor,  și nu închinare  Domnului.

Dumnezeu dorește să avem o viață consacrată proslăvirii Numelui Său. Să abandonăm duplicitatea, El să fie Cel care să ne umple mâinile și inimile cu lucrări Sale duhovnicești.

Doamne, Te rog, iartă-ne și ajută-ne să scăpăm din cursa celui rău căruia ne-am obijnuit să-i facem voia.

Doamne, Te rog ajută-mă să mă feresc de idoli! Amin.

1 thought on “Feriți-vă de idoli!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s