De ce este un păcat să mergi la concerte gen “Lady Gaga”?

lady-gaga-2011_1920x1200_91105Concertul “Lady Gaga” în România – 15 august 2012, e un fapt consumat, însă rămân întrebările, iar învățămintele și răspunsurile sunt de actualitate și trebuie luate în seamă.

Dacă ar fi să faci un sondaj de opinie, să vezi cu ce s-au ales cei 40.000 de participanți, vei putea trage o primă concluzie dacă s-a meritat efortul de timp, de cheltuieli și alte privațiuni vis-a-vis de participarea la concert.

Învățămintele demne de luat în seamă le-a sintetizat un tânăr teolog ortodox Laurențiu Dumitru într-un eseu din 15 August 2012, punând sub lupa credintei creștine spectacolul “Lady Gaga”:

 • ortodocșii (nu biserica) și evanghelicii au luat atitudine pe diverse bloguri, grupuri de discuție, rețele de socializare împotriva otrăvirii românilor cu astfel de concerte;
 • Patriarhia, ca și în alte cazuri (Madona, Elton John) este reținută în a atenționa fiii duhovnicești de pericolul pierzător de suflet la care se expun cei care merg la concert;
 • în România, în timp, diverși artiști cu mesaj îndoielnic, deseori ocult, imoral sau anticreștin, uneori chiar satanic, au concertat și și-au promovat atmosfera și mesajul ocult (satanic);
 • puțini cunosc că cele mai multe trupe de death-metal satanic ne-au vizitat deja țara, însă showurile lor obscure de prin cluburile de profil nu au ajuns la cunoștința publicului larg, ele fâcănd “deliciul” câtorva sute de fani “cunoscători”, și aceia în scădere;
 • de aceea show-ul “Lady Gaga” și altele similare, sunt deosebit de periculoase, datorită mesajului promovat în delir (pe toate canalele de media);
 • e deja extraordinar de periculos faptul că Lady Gaga este urmărită pe facebook de 55 milioane de persoane. Nu vorbim de o oarecare artistă nonconformistă și fără minte care cântă prin baruri sau festivaluri ale berii, ci de una care atrage zeci de mii de fani la spectacole;

Laurențiu Dumitru, care are o Licență în Teologie cu o teză despre” Muzica rock” și Master în Teologie cu o teză despre “Satanismul astăzi”, a mai precizat:

 • Aș vrea să fac câteva precizări punctuale pe marginea acestui eveniment, pe cât de așteptat de unii, pe atât de nefericit și de nedorit. Nu voi enumera de ce persoana în cauză, muzica și spectacolele așa zisei artiste sunt nocive, mai bine zis – drăcești -, au făcut-o mulți alții înainte, orb să fii să nu vezi realitatea (oricum, pentru conformitate am adăugat la final niște linkuri).
 • Îmi pare tare rău de toți aceia care, deși ortodocși prin botez și cu un anumit fior de credință, socotesc că nu-i bai dacă merg la concert, pentru că, zic ei, una e credința lor, alta e spectacolul în sine. Indiferent dacă Lady Gaga joacă un soi de teatru ”pozând” în satanistă sau chiar crede ce spune, într-un anumit registru cântărind lucrurile, efectul este același. Chiar și așa, dacă ai plecat la concert cu cele mai curate intenții (măcar de ar fi așa), te poți înstrăina de Hristos. De-adevăratelea, nu în joacă! Cei care exaltă de bucurie și cântă împreună cu Gaga se fac părtași acelorași blasfemii și hule. Fără a exagera cu nimic, socotesc că în unele cazuri s-ar potrivi ca fanii să fie reprimiți în sânul Bisericii prin mirungere.
 • Am auzit spunându-se deseori că este exagerată eticheta de satanistă pusă lui Lady Gaga. Trebuie să fim onești, să nu ne mințim. Ea nu are doar versuri descriptive, nevinovate, așa cum ai povesti despre diverse lucruri rele din lume, ci întreaga sa atitudine e una de promovare a homosexualității, de provocare la adresa valorilor creștinismului și a bunului simț împământenit pe aceste locuri stropite cu sânge de martiri. Dar ce zic de creștini, până și păgânii au luat atitudine împotriva spectacolelor ei (vezi orașul Jakartei)!
 • A fi anticreștin, însemnă implicit a fi satanist, căci numai unul diavolul poate inspira și promova o astfel de atitudine. Sigur, se poate spune că Lady Gaga este o victimă a sistemului, dar dincolo de clișeul acesta, de dramele personale și rănile nevindecate din trecut, suntem răspunzători pentru tot ceea ce spunem și facem. Iar a admira o satanistă nu te face un bun creștin, dimpotrivă.
 • Unii vorbesc despre o înzestrare artistică greșit direcționată, subiect însă care nu mă preocupă. Mă frământă mai mult faptul că zeci de mii de tineri de la noi își vor pierde în zilele următoare frumusețea și curăția sufletească, atât cât o mai au în vremurile acestea tulburi. Și asta taman în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni (16 aug.), care, dacă ar fi trăit astăzi, ar fi tunat împotriva unei astfel de artiste. Dacă ei oarecând au pus capul pe eșafod, mărturisind pe Hristos Domnul, iată, de praznicul lor, tinerii noștri merg ca mieii spre junghiere, țopăind pe piese ca hulitoare “Judas”.
 • S-au făcut petiții online împotriva concertului, s-au scris mesaje către Patriarhie. Nu sunt atât de inocent încât să cred că spectacolul ar mai putea fi oprit, sunt interese mari la mijloc, financiare în primul rând, dar nu numai. Însă suntem datori să atenționăm, să se audă cu tunet tare de pe acoperișuri, că asta e Țara lui Brâncoveanu Constantin, nu a primarului Sorin Oprescu, prietenul homosexualilor.
 • Atenționăm, iar fiecare va face și va spune mai departe după cum îl îndeamnă conștiința. Trist e că cei care erau în măsură să atenționeze credincioșii nu au spus nimic. Putem păcătui prin simpla tăcere, dar dacă în vestirea Evangheliei “vom tăcea, vor striga pietrele”. Păcătuim cu toții, de la vlădică la opincă, nu doar dacă mergem la concert, ci și dacă nu atragem atenția asupra acestui aspect pierzător de suflet sau dacă îl tratăm cu superficialitate. Doamne, miluiește-ne și pe noi și pe această nefericită artistă care nu știe pe Cine hulește!
 • Dacă Gaga ți-ar batjocori mama în piesele ei, ce ai spune? De ce îi cânți în strună când îți batjocorește Dumnezeul? Quo vadis, tinere? Așa ieftin îți vinzi sufletul?

sursa: suceavaevanghelica.wordpress.com

1 thought on “De ce este un păcat să mergi la concerte gen “Lady Gaga”?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s